Wednesday, July 6, 2011

Tips Berdepan Dengan Pasangan Yang Panas Baran

jom baca tips bagaimana berdepan dengan pasangan yang panas baran..

1) Mendiamkan diri
lebih baik mendiamkan diri ketika si dia sedang marah tidak perlulah menjawab atau cuba menjelaskan sesuatu orang yang tengah marah biasanya jarang mahu mendengar apa yang kita ingin katakan

2)Kenal pasti punca
sebaiknya apabila si dia marah,kenal pasti punca2 yang menimbulkan kemarahannya.kamu seharusnya tahu apa yang si dia paling tidak suka dan apa yang akan membuatkan si dia mudah meradang.kemudian untuk masa2 yang akan datang,elakkan dari melakukan kesilapan yang tidak disukai nya.

3)Menegur dengan lembut
jika hendak menegur perlakuannya yang tidak kamu senangi,gunakan cara yang lembut dan penuh hikmah agar kemarahannya tidak berpanjangan.jika kamu bijak gunakan 'reverse psikologi'.misalnya cuba letakkan dirinya di tempat kamu ataupun kamu mengakui semua kesilapan tetapi pada masa yang sama buat dia berfikir logik atau tidak kamu yang harus dipersalahkan

4)Tidak perlu dilayan
sebaiknya jangan layan sangat kemarahannya.maksudnya jangan melawan dan jangan juga cuba memujuk.endahkan saja apa yang dikatakannya kerana jika tidak si dia pasti tidak akan memarahi kamu.kesannya kamu juga yang akan sakit hati nanti.

5)Bersiap sedia
jika sudah dari awal lagi kamu sudah tahu si dia jenis yang panas baran,bersiap sedialah dari awal.ketahuilah cara2 untuk berdepan dengannya dan cara2 yang boleh melembutkannya ketika sedang marah.

6)Jauhkan diri
sekiranya si dia sudah terlalu melampau maksudnya sehingga menaikkan tangan ke muka kamu ketika marah sebaiknya kamu jauhkan diri dari kamu buat sementara waktu.kamu perlu mengajarnya supaya lebih menghormati kamu.jangan biarkan si dia bertindak ganas kepada kamu hanya kerana tidak sedar apa yang dilakukannya ketika marah.

psstt:benci orang yang suka marah2..bengong!!!,g main jauh2..

34 comments:

Bro ahmad said...

tips menarik ni...kalau bro...lari..:)

kotak bulat said...

7. Hentak kepala dia
ingat suka2 je nak marah org..hahahah

SoLy SoLicious said...

bui, kalo lah sy, sy wat xpeduli je..hahaha...biar lah die nak marah...haha

Bui Idzra Ryn said...

bro ~ lari kat mana..?hik2

kb ~ ganasnya kb..hehe

soly ~ bui pun sama,benci org bad temper ni kan

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

no 7 : lempang laju2..

kasi puas hati..pastu mintak maaf la kan??hakhak..

Azhafizah[フィザ] said...

Nasib la tak pernah jumpe pasangan yang panas baran ni..alhamdulillah.tapi tips akak bagi ni sangat bagus..thumbs up kak!

azeelia azman said...

hehe.lau alia lahh.alia lwn lagik.biar dye tau, egt dye sorang blh nak panass.haha.

syira said...

nasib baik pasangan syira bukan jenis panas baran.
cuma, dia selalu berpeluh-peluh je kalau panas..tee hee =P

cik najihah said...

sembur je dengan air..nak panas2 baran sangat haha

Diary oF Mine said...

selalu mendiam kan diri ja la kak bui... ssh sikit org yg panas baran ni kan.... kena bnyk sabar... heehe

nurul nadia nasir said...

xde pasangan lagii!hahaha tp nadia lebih suka mendiamkan diri jerr biaq cool down dulu hihii :)

Anum said...

tips yang sangat berguna
thanks for sharing

NOOR FATIN said...

tak suka pasangan yang panas baran. kalau sekali dua tak apa, kalau hari2 nak mengamuk je keje, baik tinggalkan aje. hehee

niena shopping2u said...

risau takut dapt pasangan yg baran..
yer,niena ank bongsu hehe

MG said...

huhu... tips yang baik dari bui...

syiela said...

x suka tapi kalau syiela mengalami situasi tu... mesti gatai mulut gak nk layan pastu mmg akan sakit hati...mmg jenis yg x blh nk duat'dek' je... huhuhu

aanie said...

lebih baik diam je kan?? kalau kita layan, kita pun panas...

fiey said...

tips yg bagus :)

Faraa Eiman's said...

selalunya diam jep
tak berani nak dekat n tegor
kalu tegur , mmg sah mntak kte makian dgn baik
haha ;p

sha my heart said...

Oo, macam ni ya.. tips yg bagus memandangkan si dia agak panas baran.

C i k P i p i T e m b a m said...

hahaha . mesti ade sbb nie post mcm nie . thanks sbb share info . haha . cool !

Gadis Kecil said...

bole apply kat *boss* yg panas baran jugak ni.

tips 1st : diam tak bermaksud takut, tapi seorang yg bijak mengawal situasi! =)

ajumohit said...

Hmmm saya yg panas baran bui, hubby kool hehe

Syuxer said...

hope2 bila saya kawen nanti saya akan kool selalu..n juga arap bakal bini saya neh bukan jenis panas baran huhu..kalau tak maybe bertomoi kot hahahah

Mya said...

blogwalking:)

tips yg bgs ni. kalo sorg api sorg kne jd air baru bole cool...

tp kalo da slalu api je, smpi naik2 tgn, sy will say goodbye to u hee =p

nice blog:D

harrazdani said...

patutnya bui...no 6 ni jadi no 1....jadi tak payah nak pening2 kepala fikir 5 lagi ni..,,,...betul tak...;)

Andrik McVean said...

best these tips

ASaDa RyutaRo said...

kenal pasti punca kemarahan.. tegur dengan berhemah.

nice sharing..

mun nya salah, sik patut jwak nandah nya manas dengan sebab yang salah nak. tp mok nunggu manas nya ilang dolok lah..

daya said...

daya rasa mcam daya plak yg panas lagi dr dia. dia cool je. haha. XD

Wanie said...

hehe..tips berguna untuk mase depan..
kadang2 xleh nak kawal bile dah marah tu..
elok kite diam je kan..

myhatiku said...

tak perlu dilayan!senang citer..aha:D

alif haris said...

hehe betul bui ..

api klu lwn dgn api makin marak ..

kene jadi air ... baru redaa api tu :)

sha my heart said...

Nice tips.. =)

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

♥ tak payah layan tu mmg terbaik. and sangat berkesan :)