Friday, April 20, 2012

Cara Membuat Kek Cool Cheese

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿

minggu lepas bui ada kata nak buat kek cis..kalau dah hantu cis,wajiblah pandai buat kek ni untuk santapan perut sendiri pada bila2 masa kan..kekeke

kek ni simpel sangat cara nak membuatnya..bahan2 pun sikit jer..rasanya memang banyak yang tahu ataupun expert buat kek ni..tapi ngakkk apa,entry ini khas bagi yang tak tahu ajer ok

jom belajar cara membuat kek cool cheese..

BAHAN-BAHAN UTAMA

1.Cream Cheese
(boleh guna TATURA ataupun PHILADELPHIA)



2. Susu Segar Dutch Lady
(bui pilih susu ni sebab baki susu nya boleh diminum dan rasanya ofkos lah sedap)



3. Susu Cap Junjung
(bui suka makan roti canai cicah susu ni..)



4. Roti Cheese ( 3 paket )
(dulu2 murah jer roti ni,sekitar Rm1.50 tapi sekarang dah dekat nak Rm3)


***********


CARA-CARA MEMBUATNYA

1. campurkan cream cheese dengan susu junjung 
-cream cheese tu guna 2 lebih ok,susu junjung pulak 1 tin
-kalau tak suka manis sangat,kurangkan susu yer


2. gaul rata adunan tadi,sampai kembang..
guna mixer lebih senang yer puan2..
sebab bui orang miskin tak mampu nak beli mixer jadi bui guna kan senduk jer..
(seperti gambar di atas)


3. tuangkan susu segar dalam mangkuk dan 
celupkan roti cheese tadi sampai basah lenjun..hehehe
(gambar di atas adalah pembantu yang menyibuk/tukang celup roti)


4. susunlah roti yang basah lencun tadi dalam bekas
selang selikan roti dengan adunan cream cheese + susu junjung tadi ok

susun sampai roti habis..oh,ya yang bui tunjukkan ni untuk makan 4 orang..kalau nak buat banyak,korang banyakkan lah bahan2 nya..

kalau boleh sapuan adunan (cream cheese+susu junjung) tu biar tebal2,barulah berasa keenakan cheese nya..ok,dah selesai susunan roti dan sapuan,letakkan bekas tadi dalam peti sejuk

biar semalaman,keesokan harinya bolehlah kek ni dimakan dengan sesuka hati..hehehe..

bui tak sempat nak ambil gambar hirisan kek cool cheese ni sebab dah siap masuk dalam perut baru teringat nak ambik gambar..ngeeeeeeeee

yang 2 orang pembantu tu ajer hampir setengah kek ni dia orang makan..

31 comments:

Anum said...

wow sedap nie..
leh la cuba

Masz Sidek said...

ooo... macam ya jak kak... ohh senang jak duhal.... sik perlu nak kukus or tunok dlm oven...

p/s :kmk nangga gambar cream cheese ya kedak gulin peluk... hehehe ;p

Azhafizah[フィザ] said...

sedapnya kalau cheese ni..simple je pun resepi nya..haruslah kene mencuba kan.

[sutera kasih] said...

kmk mok coba kelak ! hehe

eintan nurfuzie said...

nk try buat la

are_lin@yu said...

mak ayu pun pandai wat kek ni.tp dia cakap renyah cikit..anak dia tak panda iwat..hehe
tp mmg sedap suka makan;-)

Aju Mohit said...

pernah makan ni bui, memang terbaik, aju ni kan peminat cheese, empphhh mmg suke sgtlah hehehe

Rai Ourkizuna said...

senangnya!! nak cuba nak cuba! mekasih kak bui..

miloais milo said...

comel2 pembantu uols ni bui...

iols tak penah buat kek ni
thanks - nanti kalo berkesempatn nak cuba juag lah
iols ambik ye respi ni!

fieda said...

bui...sng jer nk buat ye..tp tu roti ke biskut..mcm biskut jer..

MamaEma said...

rajin bui masak yer

IntaNBerliaN said...

br nak tgk yg dah siap camne.. tak siap mkn upenya..hihii

Bui Junaidi said...

ADIK-BERADIK LER TU..HEHEHE

Bui Junaidi said...

RAJIN 1 TAHUN SEKALI..HAHAHA

Bui Junaidi said...

SAMALAH KITA AJU..BUI PUN HANTU CIS..DULU MASA PEKNEN ATHIRAH,MAKAN CHEEZY WEDGES MELAMPAU2..SEKALI BILA ATHIRAH LAHIR,TERUK KUNING NYA..HUHU

Bui Junaidi said...

SAMA2 RAI
CUBALAH,MMG SENANG

AmirFX said...

Nampak cam sedap.. Susu manis ya cecah ngn roti canei kosong nang mabeles juak rasanya...

Aishah Jahirah said...

simple pn sy xpernh buat...blh try kalau free..semua benda nk try buat tp x ter try...huhuu

eVa said...

yohh nang nyaman abisss.. mok try lak ekk.. tq for sharing.. ;)

So Shy Lady (SSL) said...

tq bui nak trylah. err...roti tu biskut ke?

Campoeng Cmoneng said...

Hmmm....., kelihatan lezat benar ni....

syiela said...

nampak senang sangat.. makasih Bui
Amik resepi ni..

tak pernah buat lagi ni.. nerbes habis.. hehehehe takut tak jadi :)

Che Rosliza Che mat said...

Wow! sedapnya bui...Bolehlah try nanti...masalah sekarang oven tak beli lagi hihihi

Nazayiena said...

Ingatkan caranya ada bakar pake oven,simpan dlm peti ais jak rupanya,klak nak cuba juaklah....

Mey-mieza said...

Wah...Snangnyer...Nnt nk cubalh...Klau ade lbihn adunan cream cheese+susu junjung tu blh tuang kat ats nya x???

haziqramzi said...

Hai bui!Nk tnyer...Susu junjung tu mcm nk bncuh air ke yg mcm dye tuang kat ABC tu?Tlong jwb yer...Thankz.

Anylia Nylia Amieyza said...

Hai bui!Nk tnyer...Susu junjung tu mcm nk bncuh air ke yg mcm dye tuang kat ABC tu?Tlong jwb yer...Thankz.

Bui Junaidi said...

@Mey-mieza BOLEH SAJA DONG..HEHE

Bui Junaidi said...

@haziqramzi JGN CAMPUR AIR..BUKAK TIN TERUS TUANG DLM BEKAS UTK DI MIXER BERSAMA CREAM CHEESE..^_^

Anonymous said...

Salam.. Brp lama boleh simpan kek ni?

BUI JUNAIDI said...

MR.ANON
WSALAM..KALAU DH SIAP,SIMPAN DLM PETI SEJUK SAMPAI KERAS..

BILA DH KERAS,BOLEH MAKAN..

SIMPAN DLM PETI SEJUK LEPAS HIRIS,RSNYA BOLEH SEBULAN TAHAN KOT

TP BUI X PERNAH SIMPAN SAMPAI LAMA MCM TU SEBAB SLLNYA DLM SEMINGGU DH HABIS..HEHE