Friday, March 14, 2014

4 CPUV Tengah On Going

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿

syukurlah,walaupun masih jarang update sekarang rezeki dengan Nuffnang masih kencang..amboiii,kencang bagai..hahaha..macamlah dia sorang yang dapat CPUV Campaigns kan..




nak tahu cerita-ceriti tentang Nuffnang di blog bui ni,klik ajer link CERITA TENTANG NUFFNANG yer dan jangan lupa klik kalau nampak iklan2 ni erkkk..maceh..lap u olls..^_^


Take Care & Thanks For Reading This Entry..Take This

Bernard Park-KPOPSTAR Season 3

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿


peminat2 drama / rancangan Korea mesti tau rancangan ni kan..KPOPSTAR..sekarang dah masuk season ke-3..kalau season 1 dimenangi oleh Park Ji Min dan season 2 pulak dimenangi oleh Akdong Musician,siapa lah agaknya yang akan menang untuk season 3 pulak erkkk...


sama2 kita nantikan hingga habis pertandingan ni k..insya allah,nanti bui update siapa yang menang k..


tapi bagi bui peserta favourite bui kali ini adalah BERNARD PARK..sora sedap,muka pun not bad..hihi..



bui paling suka dengar dia bawak lagu ni..




Senarai Top Ten KPOPSTAR 3

1. Kwon Jin Ah
2. Almeng
3. Sam Kim
4. Han Hee Jun
5. Bernard Park
6. Jjarimongttang
7. Jang Han Na
8. Bae Min Ah
9. Nam Young Joo
10. Something

sapa berminat nak tahu perkembangan rancangan ni..check it out HERE..ewah..^_^..last but least,teruskan berdoa semoga pesawat,krew dan penumpang MH370 ditemui semula..amin..


Take Care & Thanks For Reading This Entry..Take This

Monday, March 10, 2014

Petua Membeli Kereta Terpakai

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿

Selamat Hari Isnin semua..korang kerja ker arini..bagi yang bekerja,no Monday2 blues ok..bui pulak cuti ari ni sebab jap lagi nak bawak Athirah pergi klinik..mata kanan dia bengkak sejak Sabtu..tak taulah kenapa,nanti dah jumpa doktor baru tau sebabnya


sebab free sikit pagi ni,bui terfikir nak update blog yang dah 2 minggu kena abai..malanglah nasib kau blog dapat tuan tak berapa nak rajin macam bui..hikhik..tapi dalam tak berapa nak rajin tu,setiap hari bukak blog taww,cuma nak upkan entry jer ada liat sikit..haha


ok,lah..hari ni bui nak kongsi PETUA MEMBELI KERETA TERPAKAI..sebab bui tengah pasang niat nak tukar Viva manual hubby dengan MYVI auto..p tak tau lagilah jadi ker tidak..mayb jadi kot,sebab kalau auto bui pun boleh bawak jugak g ke mana saja..ada niat tersembunyi nampak..hiksss


PETUA MEMBELI KERETA TERPAKAI

Perkara yang paling utama semasa membeli kereta terpakai pastikan keadaan cuaca ketika memeriksa kenderaan itu adalah terang. Jangan sekali-kali memeriksa kenderaan di waktu gelap.

A. PEMERIKSAAN LUARAN
  • Sila periksa pemegang pintu
  • Pastikan pintu dan bonet boleh dibuka dan ditutup dengan senang
  • Pastikan ‘bumper’ belakang tidak calar dan karat
  • Pastikan sistem ekzos tidak berkarat
  • Pastikan rim tidak bengkok dan berkarat
  • Pastikan semua lampu berfungsi dengan baik


B. PEMERIKSAAN ENJIN
  • Pastikan keadaan enjin mestilah bersih
  • Pastikan enjin tidak diubahsuai
  • Pastikan keadaan enjin dan pastikan tiada bocoran. Bagi menunjukkan ada kebocoran pada enjin, anda boleh meletakkan sekeping kotak putih di bawah enjin selepas menguji pandu kenderaan tersebut.
  • Tiada kebocoran pada radiator dan sistem penyejuk
  • Pastikan semua ‘belt’ berada dalam keadaan baik


C. PEMERIKSAAN DALAMAN
  • Pastikan pintu dan bonet boleh dibuka dan ditutup dengan mudah
  • Pastikan semua cermin berada dalam keadaan baik
  • Pastikan karpet kereta berada dalam keadaan baik
  • Pastikan lantai tidak berkarat
  • Pastikan ‘dashboard’ tidak retak
  • Pusingkan stereng ke kiri dan ke kanan
  • Tiada masalah dengan pedal brek dan clutch
  • Pastikan penghawa dingin berfungsi dengan baik
  • Pastikan tali pinggang boleh dipakai
  • Pastikan ‘jeck’ clan tayar simpanan berada dalam keadaan baik


4. CUBA MEMANDU DALAM MASA 30 MINIT
  • Cuba hidupkan ’switch’ tetapi jangan hidupkan enjin
  • Pastikan meter suhu bergerak
  • Pastikan lampu minyak enjin menyala
  • Pastikan lampu bateri menyala
  • Cuba hidupkan enjin
  • Pastikan semua meter berfungsi dengan baik
  • Pastikan tiada masalah dengan sistem gearbox
  • Cuba matikan enjin dan hidupkan semula
  • Pastikan tiada kebocoran minyak enjin berlaku di bawah
  • Semasa memandu kenderaan tersebut, pastikan tiada bunyi dan gegaran
  • Tiada masalah semasa penukaran gear
  • Cuba pusingkan stering 360 darjah.Adakah ia mengeluarkan sebarang bunyi?
  • Cuba anda pandu kenderaan tersebut dan lalui kawasan yang ada bonggol kerana ianya akan menguji sistem suspension.
  • Cuba biarkan enjin kenderaan itu hidup dalam beberapa minit dan pastikan suhu kepanasannya berada dalam keadaan stabil.


5. PEMERIKSAAN TERAKHIR

Perkara paling penting ialah periksa nombor casis dan nombor enjin.Pastikan nombor tersebut sama dengan dokumen pendaftaran kereta.


banyak perkara kita kena pertimbangkan sebelum beli kereta terpakai kan..sapa2 yang berhasrat nak beli bolehlah cuba petua kat atas yer..^_^


Take Care & Thanks For Reading This Entry..Take This

Pray For MH370

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿




dun forget to PRAY FOR MH370..sebak bila memikirkan kemungkinan yang bakal kita ketahui tapi jangan putus berdoa moga2 keajaiban berlaku..ALLAH maha berkuasa atas segalanya..


sekarang terlalu banyak spekulasi yang kita baca..sila jangan percaya selagi tiada pengesahan dari pihak kerajaan yer..ikuti perkembangan terkini dengan mata hati bukan emosi..peace!!!


Take Care & Thanks For Reading This Entry..Take This

Thursday, February 20, 2014

Khasiat Dan Kegunaan Cuka

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿



Cuka sering digunakan sebagai pembersih atau pencuci yang berkesan untuk menghapuskan bakteria berikutan paras asid yang terkandung di dalamnya. Membersih menggunakan cuka adalah kaedah bijak untuk mengelak penggunaan bahan kimia selain ia mesra alam dan menjimatkan.

# Buat sendiri bahan pencuci dengan mencampurkan 1/4 cawan soda bikarbonat, 1 sudu cecair pencuci dan cuka. Bersihkan permukaan dapur menggunakan bahan tersebut.

# Bersih dan harumkan tong sampah dengan campuran 1/2 cawan soda bikarbonat dan cuka. Biarkan selama 5 minit dan curahkan air panas.

# Bersihkan ketuhar gelombang dengan campuran 1/2 cawan cuka dan 1/2 cawan air. Didihkan campuran tersebut dalam ketuhar gelombang, memudahkan kekotoran yang melekat tanggal dan menghilangkan bau.

# Untuk perkakasan kaca yang kusam, rendam tisu dapur atau kain pengelap di dalam cuka, kemudian balut kertas atau kain tersebut pada perkakasan. Biarkan seketika sebelum dibilas sehingga bersih.

# Hilangkan kesan kekotoran pada teko dengan campuran 1/2 cawan cuka dan air, biarkan semalaman. Untuk mendapatkan kesan lebih drastik didihkan cuka dengan air di dalam teko tersebut beberapa minit. Biarkan sejuk dan bilas.

# Hilangkan kesan kopi pada cawan. Caranya gosok garam atau soda bikarbonat bersama cuka pada cawan tersebut dan bilas bersih.

# Gunakan semburan cuka untuk elak semut di kawasan luar rumah terutama berhampiran jajaran pintu dan tingkap.

# Hilangkan bau akibat makanan lama dalam peti sejuk. Mula-mula bersihkan bahagian yang berkenaan dengan sabun dan air. Sembur di bahagian permulaan dengan cuka dan lap dengan kain. Isi soda bikarbonat dalam bekas dan letak di dalam peti sejuk. Biarkan beberapa hari.

# Untuk memudahkan kerja-kerja membersihkan perkakasan membakar, semburkan campuran cuka dan air di atas permukaan.

# Harumkan tandas anda dengan memasukkan tiga cawan cuka ke dalam mangkuk tandas kira-kira setengah jam, kemudian pam tandas.

# Untuk menjadikan mangkuk tandas bersinar, tuangkan secawan atau lebih cuka yang dicampur air, biarkan beberapa jam atau semalaman, bersihkan menggunakan berus tandas dan bilas.

# Tanda pada permaidani boleh dihilangkan dengan campiran dua sudu cuka dan 1/4 cawan garam atau soda bikarbonat. Gosok bahan tersebut pada kesan kotoran dan keringkan.

bui pun nak try lah sebab banyak cuka berlebihan kat dapur tu..boleh jugak jimatkan belanja beli pencuci kat pasaraya kan..


Take Care & Thanks For Reading This Entry..Take This