Thursday, July 7, 2011

4 Jenis Blog Yang Akan Buat Bui Suka Lepak



salam semua..buat apa tu,tengah skodeng blog bui yer..bagus2..skodeng lah selalu..*_*..hari ni bui nak bagitau korang,4 jenis blog yang akan buat bui suka melepak lama2 kat situ..bui rasa dan percaya ramai bloggers akan bersetuju dengan apa yang bui tulis ni..(konpiden..ngeh3)

bui nak g lepak naik sampan,sapa nak ikut?jom....

k,sila baca perlahan2 mcm org yang dayung sampan tu..sebab kalau baca laju2..korang tak faham nanti…

1)      BLOG YANG KEMAS
Blog yang kemas bagi bui adalah blog yang tak berserabut..bila bukak,mata dan hati terus jadi senang..font senang baca, background sejuk mata memandang,blog kemas takder mcm2 widget..bila blog macam ni secara automatik nya bui akan lepak lama kat situ..tapi bila bukak jer blog,kepala bui dah pening tengok font berpintal2,background menyakitkan mata then widget berlonggok2,alamatnya cepatlah tangan bui terus klik X..huhu

2)      BLOG YANG RINGAN
Bila kemas,semestinya blog korang akan senang loading..means kat sini,bila bukak blog sekejap jer fully loaded..tak yah tunggu 18 tahun baru nak habis..kui..kui..baru ada mood nak blogwalking terus jadi tak der mood..hihi..nak ringankan blog,kenalah jangan letak macam2 widget..cukuplah 1 atau 2 jer dah cukup kot..dulu bui suka jugak letak macam2 widget ni macam flasher player,lagu2,tulisan blink2,gambar yang bergerak2 ni tapi bila bui dapat tahu benda2 ni lah buat blog kita berat macam batu,terus bui buang semuanya..

pssttt : setakat ni,undian kat sidebar tu majoriti (walaupun hanya 7 undian)kata blog bui ni ringan,jadi bui rasa senang hati..*_*

3)      ENTRY YANG RINGKAS,PADAT DAN MENARIK
bui paling tak suka entry yang panjang lebar macam karangan SPM..ini akan buat bui scroll mouse laju2..kalau gaya penulisan nya menarik hati ok jugak,ini tidak baru baca satu perenggan bui dah menguap alamat tak lama lah bui lepak kat blog tu..kalau nak buat jugak selitkan lah dengan gambar2 yang menarik ataupun unsur lawak jenaka supaya orang tak tertidur baca entry korang tu..

4)      KOTAK KOMEN JENIS POPS-OUT
secara jujur dan ikhlas nya,kalau bui jumpa blog yang guna pops out komen box ni,bui tidak akan teragak2 untuk meninggalkan komen kat situ..kalau jumpa selain dari jenis ni,bui memang agak keberatan lah nak tinggalkan komen..kecualilah,entry tu memang best tahap gaban dan bui rasa rugi kalau tak tinggalkan komen,maka dengan hati yang terpaksa-rela bui akan tinggalkan komen jugak..lagipun banyak blogger2 otai pilih kotak komen jenis pops out ni..tak percaya,cuba tengok blogger paling femes kat Malaysia,BEN ASHAARI..dia pun guna kotak komen jenis ni..

pssttt : nak tahu cara setting kotak komen jenis pops out ni,sila tengok SINI..cara2 setting blog pun ada..apa tunggu lagi,sila terjah


jadi,inilah 4 jenis blog yang akan buat bui suka lepak lama2 kat situ..tapi sekali bui tekankan kat sini,ini cuma pandangan dan pendapat bui sahaja yer..

blog bui pun takderlah bagus sangat,cuma bui nak berkongsi dengan korang semua apa  bui rasa..mana taw apa yang kita rasa ni sama kan..takder niat nak kondemkan blog lain ea..

mana yang baik,korang jadikanlah tauladan..yang buruk jadikanlah sempadan Thailand..hik2 *_*..maaf jugak kalau ada yang terasa hati pulak..huhu



29 comments:

sHi Ma said...

kita sejiwa lah, huhuhu... (",)

niena shopping2u said...

hehehe.. kte sama ^.^ niena pn suka cmtu

cucu umie said...

kehkeh..lagipon kalo mcm gitu kan senang orng nak masuk..

Shafiq said...

Saya Pun Sllu Ikot, Tp Xde Org Singgah..

MARIA LIZA said...

suka juge begitu...

azeelia azman said...

betol lah tuh.alia pom sokong apa yg kak bui gitau :P

Kesah NurEqa said...

ehh . blog sy mempunyai kesemua ciri2 tu . meh la singgah . hhaha ! :D

harrazdani said...

pasal entry panjang tu.....kalau berinfo layan jer...sbb motif utama kita berblog untuk dapatkan maklumat dan berkongsi idea kan....cuma kalau yg bui cakap tu....baca satu perenggan dah menguap...bg saya baik pangkah jer...huhuhuh

Gadis Kecil said...

bui ooo bui.

mai la singgah blog kami =)ok tak??
ciri blog pilihan kita same lah. hehe

Mommy Fara said...

rerajinlah dtg ke blog sy...hahahaha!

syaz@rozelt said...

sy setuju dengan keempat2 point di atas..hhee..bagus jugak ada entry macam nie..ingatkan semua org ape yg perlu kite buat dengan blog msg2 utk tarek org bace blog kte..hehe

kotak bulat said...

alamk...terasa la yang part entri pnjg tu.. err..kb sellu buat entri pnjg kn..

Misz Nuriz said...

Erkkk!! blog sy camne ek??mintak2 masuk dlm list nie..hehe

nur said...

NUR PUN SUKE KOTAK KOMEN MACAM BLOG BUI NI..

ALL IN ONE

JOM TENGOK GAMBAR BEST!!
JOM KE: ALL IN ONE

aanie said...

setuju!!!

Dinar said...

BUI, tertanya2 ada ke blog saya masuk dlm kategori mcm ni..

ary anwari said...

kak bui rase blog ary macam mane...:)
ary nak pendapat kak bui...:)

syiela said...

setuju sgt2.. kdg2 tu bca entry je pastu dh X...

Diary oF Mine said...

blog sy berat x kak bui?? huhu

NOOR FATIN said...

saya akan pangkah blog yg tulisan dia adoii. berwarna warni, kecik la, tu diaa. senget ke, berlingkar2 ke, sampai saya tak paham. hakhak

nurul nadia nasir said...

kak buii blog nadia ok tak?sarat macam pokok krismas tak?ngeh3

ainondreamergirl♥ said...

blog saya ada ciri2 tuh kak bui. jom la rerjah. haha

aimie amalina said...

heee..okeh kak bui..sy ikot sume saranan ni,,heee =)

syrupmasin said...

same2 :)

Siti Arfah said...

Sama la dgn arfah. :). Bui, blog arfah bui ske lepak x? hehe

Cik Kay Jue said...

betul3... thnks tau kak bui yang no.4 tu mmg da lame CKJ cari.. huhu..
kak bui rasa blog CKJ ok ka?

Wanie said...

yg no 4 tu paling penting..
ramai lagi yg tak pasang pop up komen ni..huhu
susah bile nak komen..

syira said...

sama la syira pun..
suka yg cenggini juga..hehe =)

[sutera kasih] said...

sama la..kmk pun suka blog2 yg berciri camya, tp mun sik berciri camya pun, kmk akan try lepak juaklah hehe