Wednesday, July 13, 2011

Ketawa Dan Kebaikannya

pepatah inggeris ada menyebut "laughter is the best medicine"..
means ketawa adalah penawar yang paling mujarab..

jom kita lihat fakta tentang ketawa..
  • meningkatkan hormon endorphins dan neurotranmitters.(berbelit2 lidah nak menyebut)
  • menurunkan tahap hormon stress cortisol dan adrenalin..
  • individu yang ketawa 100x dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit..(lepas ni kalau malas bersenam,kita ketawa jer k..)
  • kanak2 berumur antara 4-6 tahun ketawa 400x sehari berbanding hanya 15x sehari dikalangan orang dewasa..(15x..?bui 5x pun susah nak capai..)
  • sebab itu,orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan..
lepas ni nak ketawa puas2 lah..
tapi tak nampak sewel ker kalau ketawa sorang2..?

23 comments:

Wanie said...

senyum boleh la,
nak ketawa kena tengok tempat gak..hehe

littleworld said...
This comment has been removed by the author.
Anum said...

saya pun setuju sis
lagi satu leh buat awek muda kalau ketawa nie

syiela said...

kalau dah jumpa 'gu'(kawan) yang sekepala mmg ketawa tk ingat

Niena Pengembara Ilahi said...

MUAHAHAHHAHAH



NGAH KETAWA NI...


HOHOHOHOOHO

littleworld said...

agree...meh kita ketawa puas-puas...that is the best thing utk mengubat kita.

ainondreamergirl♥ said...

jom kita ketawa. hahaha

[sutera kasih] said...

kak bui, kmk ketawak lok ahh..

HAHAHAHHAHAAAAAAAAAAAAAAHHAHAHAHHAHAH

fuhh rasa tegang muka..awet muda alu eh kak hehe

thanks shate info :)

cik pip said...

ha3..comey org yg gelak tu :)

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

ketawa pun awet muda gak kn...ketawa selalu

Muhammad Burn said...

lepas ni pakai baju sukan, tapi duk bilik je. gelak banyak2. haha

ajumohit said...

betu betul betul..laughter is the best medicine

Mya said...

ketawa penawar duka =D

nurul nadia nasir said...

dtg komen sambil KETAWA!HAHAHAAHAHHA :)

ary anwari said...

hehehe...:)

TK said...

jom ketawa ramai-ramai...!!! hahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!

Anif Abdullah @Mr AA said...

ketawa dan ketawa..hehe :)

sha my heart said...

jom2 kita bergelak ketawa... =D

betul tu kanak2 suka ketawa. anak sdara sha yg 4 thun ni suka sgt ketawa. happy go lucky betul la dia ni.

NA said...

Tak boleh ketawa kuat-kuat dan lebih-lebih nanti hilang nampak keanggunan perempuan tersebut.

Pencarian Jiwa Diri Saya

sHi Ma said...

kalau duk lepak ngn famliy ada je yg nk digelakkan.. orgckp sbb tu kami comel2 angin byk masuk, huhuhu...

Diary oF Mine said...

ketawa lam komen tp senyum jak sbnrnya ni.. hehhehehe... stuju la... ketawa leh awet muda bah... :P

alif haris said...

jgn ketawa dlm jamban .. haha

Gua Tertidur said...

ini petua abang gua jgk..die ada syarikat sendiri macam gua.. umur die sekarang 32 tahun. ada dua orang anak kak bui. tapi kalau tgk die, macam rupa org bujang. gua igt lagi ada skali tu gua ke jakarta dgn dia, ada org malaysia jgk kat sana. die boleh tny kat abg gua "belajar kt sini ke?" WTF..yg tny tu student malaysia kat sana..amek course agama kot..sebab pakai kopiah n berjanggut. then abg gua cakap "kerja sendiri. saya dah berkahwin..dtg sini nk jumpa client"..then brader td boleh tny ape kak bui.."ade kerja kosong tak?" hahahahahahaha...