Friday, December 23, 2011

Cara-Cara Blogwalking

hero dan heroin Boys Over Flower
saja jer letak buat penyeri entry..kekeke

ni bui punya versi yer..tak tau korang pulak macam mana..ibarat kata pepatah..'rambut sama hitam,hati lain2..'eh,macam tak kena jer pepatah tu kan..hihi..abaikan jer


ok,straight to the point..cehh..sebenarnya bui nak bercerita..bagaimanakah cara2 bui blogwalking ke blog2 korang semua


nak dengar tak..?..kalau tak nak,takper..selalunya bila bui on9,bui mesti bukak email dulu untuk tengok ader ker tak komen2 manja korang,lepas tu baru bukak blog sendiri


ok..dari situ akan bermulanya blogwalking versi bui..


1) KOMEN PADA ENTRY
masa bukak blog perkara pertama yang bui akan tengok adalah komen2 pada entry yang telah bui buat..dan setiap blogger yang bagi komen,bui akan balas komen mereka terlebih dulu dengan mengomen entry terbaru..orang berbudi,kita berbahasa..orang datang komen,kita balaslah komen balik kan..baru adil dan saksama..*_*

tapi kalau entry sebelum tu pun best ,sure bui akan bagi komen jugak


2) FOLLOWER
bila follower bertambah,mestilah kita happy kan..jadi sebagai menghargai mereka yang sudi follow,sudah semestinya bui akan datang follow mereka balik..dan jika entry mereka menarik hati,pasti bui akan tinggalkan komen2 manja..hihi..


tapi bab follower ni bui ada kecewa sikit sebab banyak sangat follower yang follow tapi tak tinggalkan link untuk di follow balik..kalau ada tinggalkan link dekat shoutbox ok gak,dapat jugak di kesan..tapi ada yang memang tak der jejak langsung..bab ni kalau bui jumpa memang bui rasa bersalah sangat,sebab orang dah follow,bui tak follow balik..tak best rasanya..*_*


jadi..sesiapa yang nak link mereka sentiasa ada supaya senang di jejaki,apa kata korang buat macam yang bui buat ni..klik SINI


3) BLOGLIST
satu kewajipan bagi bui,bloglist yang ada di blog INI BLOG BUI,bui akan komen setiap entry yang dia orang buat..sebab tu kalau korang perasan ada jer bui datang komen di blog korang..hehehe


4) SHOUTBOX
paling last bui akan tengok kat sini lah..itupun kalau bui cukup masa..kalau tak memang bui abaikan jer..(kejam tak..?tapi bui taklah sekejam tu..kalaupun tak semua yang bui sempat jenguk,ada jugak blog yang bui akan cuba untuk datang..tapi ini bui pilih secara rawak sahaja ok..)


jadi kesimpulan nya..(tetiba teringin nak makan popia simpul..hahaha)..priority untuk bui datang bertandang adalah untuk mereka yang rajin mengomen entry bui..*_*..walaupun komen sepatah dua pun bui hargainya dan bui akan balas komen korang sepantas mungkin..


19 comments:

masz86 said...

cara kmk bw pun macam ktk juak kak....
Kmk x niru kak ehh... hehehehe... kebetulan sama...
Pat follower lah nang kesian gilak kak... daknya dah follow kt... bila kt nak follow balit... jejak x da...

~ yus ~ said...

saya pun biasa jejak mereka yang tinggal komen dulu, kemudian baru bloglist dan follower.

Tp biasa mmg tak sempat nak bw semua...:(

AmirFX said...

Aaa.. Sama kedak kmk jak Kak...

Nisa Greennnpanda said...

hehe..tips yg bgus.. mmg sy try praktikkn gak..hihi..

Nisa Greennnpanda said...

opps..lupe nk ckp..pic Lee Min Ho tue mmg menyerikn pos nie..haha... >_<

Cikpuan rara said...

sama mcm style rara.

IntaNBerliaN said...

samala.. sy pun buat cm bui jugak...

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

lebih kurang la kak bui(tp pmls bukak email.hihi)...dan kalau ada masa lagi baru jenguk kat reading list(secara rawak la tukan).sambil2 tu kalau tengah komen tengok ada blog yg dikenali komen kat blog yg saya singgah tu,saya klik la jugak...;p

shida'R said...

hehee..baguslah cra sis bui blogwalking :)

aimie amalina said...

hehehe
maseh kak bui, sudi dtg mengomen2 manje kat belog mimi
heheheh

care kak bui dgn cr mie same
cm tulah
cume x buka emel, terus tgk komen2 kat belog dn reply back..hehehe :)

diana said...

saya pulak jarang bw melalui komen sebab kebanyakan blogger ada blog lebih dari satu..lepas tu semuanya diletak kan kat profile.bila kita klik nama kat komen tu tak tahu link mana satu nak kena jenguk.buang masa sebab banyak blog lain nak kena singgah.jadi saya bw ikut bloglist saya dan bloglist blogger2 lain.hehehe..

miloais milo said...

thanks for de info..
iols hanya tak buat yg no 4 tu...
satunya tak reti - keduanya... malas
ekekekeke

Mish Apple said...

best-best .

nurul nadia nasir said...

bab tak tinggal jejak tu setuju sgt!ramai dah yg buat cmtuhhkite pulak yg susah nak cri link diorg balik kan.btw thnx sebab selalu komen blog nadia hik3 :)

TK said...

TK pun perasan banyak follower yang tak tinggalkan link mereka... Jadi tak boleh nak jejak la... So tak dapat la TK nak follow balik...

Cik Rose Cute said...

Bui nie...memang minat pelakon Korea ke? hihihi....Asyik muka diaorang jer penyeri blog....lebih kurang la kita ya Bui....kalau ada sesiapa follow...Cik Rose akan follow balik...

Azhafizah[フィザ] said...

fiza buat mana yang sempat..yg penting tinggalkan jejak.

sha my heart said...

kak bui tak sekejam sha. hahaha~

Rudy Hartono said...

thanks gan atas informasinya yang bermanfaat dan mudah sangat dimengerti, salam kenal gan