Friday, October 14, 2011

Tips Mendapatkan BE Nuffnang

Tips 1

Untuk mendapat ruang "Buffered Earning" pada "Earnings" anda, pertama sekali anda haruslah dipilih oleh Pihak Pengiklan (Advertisers) kami untuk membuat kempen CPM bagi pihak mereka. Terdapat beberapa faktor yang menentukan peluang anda untuk dipilih untuk kempen CPM. Pihak Pengiklan (Advertisers) memilih blog yang mereka ingin iklankan berdasarkan beberapa faktor seperti berikut :

pilih Blog Manager
pilih update survey
**sila klik gambar untuk pembesaran imej

Disebabkan Pihak Pengiklan (Advertiser) senantiasa mempunyai pasaran khusus untuk kempen mereka, maka mereka akan memilih blog yang mempunyai pembaca blog yang berpadanan sebagai sasaran mereka. Jika pembaca blog anda termasuk di dalam kategori itu, maka peluang untuk anda dipilih untuk mereka adalah sangat tinggi. Kebanyakan bloggers yang tidak mengisi ruang 'survey' yang disediakan dengan betul berkemungkinan tinggi mendapati blog mereka tidak terpilih untuk mendapat kempen atau iklan daripada Advertisers. Ini kerana, 'survey' tersebut berfungsi untuk Advertisers kami mengenali isi kandungan blog bloggers kami dengan lebih baik. Mana-mana blog yang tidak mengisi ruang 'survey' selalunya tidak akan diendahkan oleh Advertisers kami kerana mereka tidak akan tahu jika kempen mereka bersesuaian atau tidak dengan isi kandungan blog tersebut. Oleh itu, kami amat menggalakkan anda mengemaskini laman 'survey' anda dari masa ke semasa untuk menaikkan peluang blog anda dipilih oleh Advertisers kami.

isi jer soalan2 yang dia orang tanya..*_*

**************************************************************************
Tips 2

Keberkesanan penempatan iklan juga sangat penting dalam industri pengiklanan. Pengiklan kami telah menghabiskan banyak wang untuk mencorakkan iklan mereka dan membeli ruang iklan. Mereka perlu memastikan mesej yang ingin mereka sampaikan kepada pasaran khusus mereka sampai dengan efektifnya. Oleh itu, mereka senantiasa akan membeli ruang iklan yang hanya telah dioptimumkan sepenuhnya dan diletakkan pada tempat yang berkesan. Kesimpulannya, anda hanya perlu meletakkan unit iklan anda pada tempat yang sepatutnya dan faktor ini akan memuaskan Pihak Pengiklan

Sebagai contoh, sesuatu unit iklan "Skyscraper" seharusnya menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain. Hal yang sama juga bagi unik iklan "Leaderboard" yang seharusnya menjadi elemen pertama yang dapat dilihat di saat pengunjung masuk ke laman web anda. Manakala, unit iklan "Large Rectangle" pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama anda. Jika unit iklan blog anda tidak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan seperti di atas, hal ini akan banar-benar mempengaruhi keputusan Pengiklan untuk memilih blog anda dan berkemungkinan tinggi menyebabkan mereka memilih blog lain.

A - Leaderboard
B - Large Rectangle
C - Skycraper

Selain itu, ruang unit iklan juga memainkan peranan penting bagi Blogger untuk dipilih dalam sesuatu kempen. Semua Pihak Pengiklan kami membuat pembahagian yang sama rata pada ketiga-tiga unit iklan kami iaitu, Leaderboard, Skyscraper, dan Large Rectangle setiap kali mereka beriklan dengan kami. Jika blog anda mempunyai kesemua 3 unit iklan di dalamnya, maka peluang anda untuk terpilih bagi sesuatu kempen adalah amat cerah

**************************************************************************
Tips 3

bukti anda setia dengan Nuffnang..*_*
Keahlian eksklusif memainkan peranan dalam kempen iklan kerana Pihak Pengiklan kami lebih cenderung untuk meletakkan iklan mereka pada blog-blog berstatus Glitterati kerana ini merupakan sebahagian daripada program hadiah kami untuk Bloggers kami yang paling setia dengan kami. Ahli biasa masih akan dipilih untuk kempen tetapi dalam angka yang lebih rendah berbanding dengan ahli Glitterati.

Oleh itu, anda perlulah mengambil semua inisiatif untuk meningkatkan peluang blog anda untuk mendapat perhatian daripada Pihak Pengiklan, dengan selalu mengemas kini blog anda, menempatkan unit iklan anda di tempat yang betul, dll. Jika nasib menyebelahi anda, dan Pihak Pengiklan memilih anda untuk kempen CPM mereka, maka peluang untuk anda mendapat beberapa angka di ruang "Buffered Earning" adalah sangat cerah!

**************************************************************************
Tips 4

selain tu blogger jugak kena isi blogger bio ni yer
isi lah apa2 yang patut ok..*_*



sebab dah panjang sangat ni jadi cara2 nak menghantar tiket kepada NUFFNANG bui akan jelaskan nanti yer..harap bersabar..*_*..cara2 ni bui dah buat,dan syukur akhirnya Nuffnang bermurah hati bagi BE pada blog bui..

30 comments:

SoLy SoLicious said...

bui mesti byk dpt BE ni..hee..:))

good sharing bui

Azhafizah[フィザ] said...

good job kak bui!

Amni said...

owh.. paduhal.. survey ya kmk sik isik survey ya kmk rasa... okey.. thanks.. hehehe..

ainie yusof said...

knp sy xleh htr tiket eh? asyik salah je freecap tu. mcm la sy ni xbljr ABC...

Niena Pengembara Ilahi said...

gud2 :D

zareliqa afiqa said...

Dah buat semua tu.Sekarang tunggu jela.eheee :D
Kak Bui,nak tanya macam mana nak letak iklan 'large rectangle' tu betul2 bawah entry pertama kita?camne nak masukkan?^^

nuyui a.k.a miss YUI said...

blog yui xpernah dpt..waaa...dah baut tu..

Acik said...

wow ... nanti acik ikut tips ini! :)

harrazdani said...

nice tips....kipidap bui...semoga dapat lagi banyak pasni...

[sutera kasih] said...

kmk tggu juak tok kak..lamak sik oleh BE..mgkin kena ikut giliran..time tok bkn time kmk, dolok dh dpt byk huhu

Bui Junaidi said...

zareliqa..
utk iklan large rectangle tu awak cari kod yang ada word ni dulu
(make sure tick expand widget)

post-footer-line post-footer-line-3

letak kod nuffnang bawah kod2 ini
(kod2 nuffnang utk unit iklan LR tu)

kalau tak faham jugak refer dekat nuffnang cara2 pasang iklan

sHi Ma said...

kak bui, bestnya tip nie, harus ke websit nuffnang sekarang jua... ^__^

coklatberapi said...

thanks for sharing;))

Kathy Tuah said...

tq ktk atas tips tok ^^

abghani said...

cuba try test lah

IntaNBerliaN said...

tips dr nuffnang ni mmg berguna

ct rahani said...

info yg amat berguna.. tqvm sis sbb sudi share.. :)

smilenajah93 said...

k bui ! akk , haha , btul ke sama birthday saya dgn hubby akk ? haha ! kirim slm ye . teruja :P

sis92 said...

sis pun baru 2 bulan pasang nuff tu
alhamdulillah dah ada la jugak :)

nurul nadia nasir said...

thnx kak buii share niee nadia pon baru taw pasal niee tu be nuffnang tak naik2 pon wuahaha :p

kotak bulat said...

tol2... kb ikut step ni la..

Piweet said...

da cuba da tips tu tp belum ada rezeki lg nk dpt BE...hehehe

Nk tnya ckit Bui, knp piweet x boleh nk anta tiket...sllu ja jd incorrect freecrap tu (huruf2 password tu)...sllu salah, xpenah betul lg...padahal da try bnyak kli sngt da...huhu

Mya said...

thanks for sharing kaka bui =)

alif haris said...

yaaa tu dia tips dari kak bui :) hehe

salwaismail said...

thanks sudi share! :D dah buat dah.

Cik Rose Cute said...

camna nak rejister bui....hihihi tak pernah...

Qaseh Qistina said...

dah buat semua tu tapi xde rezki lagi =(

sha my heart said...

wah, rajin sis buat entri pasal ni ye =)

keep it up

Alin Marlini said...

Boleh bagi contoh-contoh jawapan untuk soklan di bio survey tu?

Bui Junaidi said...

pasal soklan dekat blogger bio tu,awak jawab berdasarkan soalan yang dia orang bagi..jawab dlm bahasa Melayu pun boleh,mcm bui..*_*