Friday, January 27, 2012

Fridge Magnet Boleh Sebabkan Kanser..?

pinjam gugel
bui dapat email ni daripada seorang kawan..jadi bui sharekan dengan korang yer..manalah tahu ada yang tak tahu macam bui..kalau tidak baca ni,bui memang langsung tak tahu menahu..(keywords..tahu..hahaha)

tapi artikel ni dalam bahasa omputeh yer..jom kita baca..

Subject: Decorative Magnets on Refrigerators

A number of researchers at Princeton's University have discovered something scary!.
For several months, they were feeding two groups of mice : the first group with food kept in a refrigerator, and the second group with food kept in a refrigerator as well but with several decorative magnets on the door.

The objective of this experiment was to see how electromagnetic radiation (that coming out from the decorative magnets on the door) affect food items. Amazingly, rigorous clinical studies stated that the group of mice that consumed the "radiated" food had as much as 87% higher probability to get cancer than the other group of mice.

Inexplicably no Governments or health associations / institutions have given any statement on this regard. However and just in case, is recommendable to remove any decorative magnet from refrigerators,and put it far away from any food.


lepas baca ni bui terus remove FM dari peti sejuk bui..nasib baik lah tak banyak sangat manapun..yang banyak tu adalah sticker2 mainan anak2 jer..hehe

walau apa pun ini hanyalah kajian..terpulang pada kita nak mempercayai atau tidak..setiap apa yang berlaku adalah ketentuan Allah Yang Maha Esa..wallahualam..


25 comments:

Cik Rose Cute said...

nasib baik kat umah cik rose tak banyak benda tue...

IBU AQIL said...

yer ker nasib baik x pernah tampal kat peti ais just beli jer..

~ yus ~ said...

betul ke ni Bui. Alamak kena alihkan juga M di fridge saya ni. Banyak pula tu...huhu

Nisa Greennnpanda said...

ermmm..ye ke nie? byk gile lak FM kat umah sy, huhu~.. "-_-

eintan nurfuzie said...

NSB LA MMG XDE..EHEHHE..ANYWAY KENA HATI2 HATI LA...

~ yus ~ said...

Bui, lepas baca entri Bui ni, yus google pasal ni. Dia kata ini cuma hoax dan scam.

Yus ada bincang lebih lanjut di blog yus.

Entrinya di sini...

http://maz-naz.blogspot.com/2012/01/fridge-magnet-boleh-mangakibatkan.html

Apa pun thanks sebab share benda ni ya...

Entri itu yus ada letak kredit pada blog Bui juga...:)

Fathiah Hamim said...

pergh rumah fa banyak gila kot.
tiap2 kali pi bercuti mesti beli. -_-

Azhafizah[フィザ] said...

dasat gak ye..nasib rumah fiza xde FM ni..tapi kena check kat rumah abg n kakak fiza lah..sure ade.kene remove lah pasni

Masz Sidek said...

peti sejuk rumah kmk ada p sik byk...
pulak tok kmk alihnya....
bak kata org nak... mencegah lbh baik dr mengubati...

LadyBird said...

sbnnrye kehidupan kite ni mmg terdedah dgn radiasi.. termasuk telefon dan pc yg kite gune hari2 ni..

Rai said...

macam2...apa yang penting ada take as much as anti oxidants in your diet..dikatakan sangat membantu utk prevent cancer..

harrazdani said...

BETUL KE NI..HUHUHUHU SY PEMINAT BENDA NI..

ajumohit said...

tak pernah terpikir kan bui, info yang menarik untuk kebaikan bersama

diana said...

saya pun ada banyak..tapi simpan dalam kotak je..tak letak pun kat peti sejuk sebab anak dara saya rajin sangt..
heheheh

IntaNBerliaN said...

kat peti sejuk umah saya pun ada fm ni... huhuu

shida'R said...

shida pun baru tahu..ni thanx tuk info nih :)

|wardrobe clearance| said...

kak bui,sy bru nak kumpul fm ni.hobi 2012.haha.kat umah ada 1 fm..semlm bru je tempah fm yg letak gmbr sendiri.& hari ni dpt info ni lak...cedihnye :(

tp pa2 pun thx share & sy suka ayt kak bui yg last..btl,setiap apa yg b'laku adlh ketentuanNYA..penyakit klu dah nk dtg,elak mcm mn pn klu DIA dah nk bg jd,ttp akn t'jadi.wallahualam.

*sy ttp akn kumpul buat koleksi.haha.

Nurul ain said...

nasib baik kat rumah ain tak ada...
bahaya sgt tu..

cikji said...

alamakkk
cikji pun suka gak kumpul FM nih

[sutera kasih] said...

sik penah gk ada FM d petiais hehe

fieda said...

alamak bui..umah saya melambak fm ni..

Aishah Jahirah said...

sepupu saya pun pernah ckp xelok dan dia xbg letak kat peti ais.walaupun nampak cantik tapi bahaya utk kesihatan katanya....

Abdullah Jamil said...

Assalamualaikum bui n semua, ni sy cari n jumpa komen latest bab fm ni, kat link ni .. http://maszie.blogspot.com/2013/11/bahaya-magnet-hiasan-di-peti-sejuk.html?m=1

Abdullah Jamil said...

info latest bab fm ni kat link ni http://maszie.blogspot.com/2013/11/bahaya-magnet-hiasan-di-peti-sejuk.html?m=1

Abdullah Jamil said...

owh ... komen2 ni ada approval ke, ingat blh terus post even dh komen dgn id as email ... :|