Friday, January 13, 2012

10 Langkah Menjimatkan Elektrik


Langkah Menjimatkan Elektrik
(sekaligus jimatkan duit..)
  1. Lakukan pengauditan tenaga elektrik di rumah.Ini boleh dilakukan dengan memeriksa pengunaan peralatan elektrik yang menggunakan banyak tenaga elektrik.Bil elektrik hendaklah konsisten dengan penggunaan peralatan elektrik.
  2. Matikan suis dan tanggalkan plag apabila peralatan elektrik tidak digunakan
  3. Matikan suis lampu,kipas dan hawa dingin apabila tiada sesiapa di dalam bilik
  4. Bertukar kepada lampu jenis fluoresen untuk pencahayaan dalaman
  5. PETI SEJUK - Elakkan daripada membuka pintu sejuk dengan kerap kerana 30% udara sejuk akan keluar setiap kali pintu dibuka
  6. PENDINGIN HAWA - Tetapkan suhu pendingin hawa kepada 23 – 26 darjah C
  7. Beli pendingin hawa yang sesuai dengan saiz bilik kerana ia akan membantu mengelakkan pembaziran tenaga
  8. MESIN BASUH - Jika anda kerap menggunakan mesin basuh,dicadangkan membeli mesin basuh jenis muatan hadapan
  9. KOMPUTER - Elakkan penggunaan ‘screen saver’dan matikan suis monitor jika tidak digunakan
  10. SETERIKA - Setiap kali menggosokkan pakaian,hendaklah dalam jumlah yang banyak.
azam tahun baru 2012 memang nak berjimat cermat..*_*

17 comments:

Onitsuka_hana said...

hana dulu belajar pasal elektrik. no 10 tu paling bnyak guna elektrik.
hana pernah bgta kwan2 hna jgn tutup suiz klu ada yang nak iron bju lepas tu.. tp diorang xpaham. diorang ingat dengan matikan suiz pas2 buka balik suis dapat jimatkan elektrik. padahal time iron tu nak panas memerlukan tenaga yang bnyak. Jgn matikan suiz cuma pusingkan suis yang ada kat iron tu pada tahap yang renda skali ataupun off..Klu sesiapa xmau iron bru ttup suiz n cabut plug

masz said...

Pat peti sejuk ya kak... mun datang sekalo... mala jak di bukak mun time panas... hehehehe
pasya mun nak seterika ya... nang kmk x berapa suka... mun ati panas makin panas jadi time seterika ya... ;P

fieda said...

info bagus ni BUi...tq sharing

miloais milo said...

thanks bui... bagi tips yg best!

ajumohit said...

tq atas peringatan ini bui, bil letrik kt umah dlm rm40 hehehe oklah tu

Shaz @ Ratu Ngerecho said...

iron baju seminggu sekali..bok best~ p byk nak oo..

IntaNBerliaN said...

bagus ni... sy pun slalu iron baju dlm jumlah yg byk.. seminggu sekali... lenguh tgn dibuatnye... hihii

Nisa Greennnpanda said...

bgus tips akak nie..
nk tmbah 1..

#11: kurgkn on9, haha..
(ckp psl dri sndri) ----->

Azhafizah[フィザ] said...

memang kene jimat sebab skang banyak sangat benda guna letrik kan.

Eza Boom Boom :) said...

Hee, tak merasa lagi bayar bil. Kmk masih muda. kih3. P, kmk memang akan tutup barang letrik yang sik di guna. Eg: kipas, tibi, and so on :)

nurul nadia nasir said...

wahh thnx share nehh!hihi selalunya byk guna eletrik pon kat lappy dan caj henfon.lepas ni kene jimat2 :) kak buii cantik bloggg!

Pn. Sheila said...

erm... bgs ni! toche2x... heheh

::WafaIrdina:: said...

penjimatan terbaek..hehehe

shida'R said...

nice tips sis, tq ^_^

LadyBird said...

akak.. mesin basuh muatan depan tu mcmn kak?
untuk org yang baru berumahtangga sesuai tak gune?

Cik Rose Cute said...

hihihi nanti nak jimatkan elektrik jugak la...thanks for sharing...

Bui Junaidi said...

LADY-MUATAN DEPAN TU MESIN BASUH YG BUKAK DR DEPAN,BUKAN DR ATAS..TP SLLNYA MESIN MUATAN DEPAN NI HARGA MAHAL SKET..BARU KAWEN..?AGAK2 SESUAI KOT..HEHE