Monday, August 22, 2011

Kisah Minggu Lepas

assalamualaikum semua..selamat berpuasa untuk hari yang ke-22..bermakna tinggal 8 hari lagi nak raya..semakin cepat masa berlalu kan..persiapan ala kadar jer ni..sebab tak berhari raya dekat rumah sendiri..tahun ini kami sekeluarga menyambut hari raya di kampung halaman hubby..nun jauh di Mukah..

permainan 'tibau' yang popular setiap kali Pesta Kaul
diadakan di Mukah
sabtu lepas..sekolah bui ada kelas gantian..bermakna bui pun terpaksa datang sekolah..dulu bui ingat PPM ni kalau masa cuti sekolah..tak perlu datang kerja..rupa-rupanya tidak..huhu..tapi yang bestnya kalau masa cuti sekolah,bui turun ikut waktu pejabat (8 pagi-5 petang)..bolehlah bangun lambat sikit sebab kalau waktu sekolah pukul 5.30 pagi bui dah bangun..

sebab sabtu tu kerja..badan bui jadi letih sangat-sangat..memang letih tahap gaban lah..walaupun letih tapi terpaksa jugak balik kampung sebab bapa bui ajak berbuka sama..kalau pun bukan bulan puasa,memang kena balik jugak setiap hujung minggu..sebab bapa bui nak jumpa cucu-cucu nya yang comel tu...hehe..perasan sekejap..

permata hatiku..*_*
mula-mula memang plan nak berbuka puasa dekat rumah..mak dah siap masak ikan kari lagi..alih-alih,adik bui tukar plan ajak berbuka dekat pizza hut..orang dah nak belanja kan..kami ikut ajerlah..rezeki jangan di tolak..hehe..meriah dekat pizza hut petang tu..ramai sungguh orang..dan alhamdulillah..kenyang kami sekeluarga petang tu makan free..kekeke..terima kasih adikku Rosilawati @ Sheila..

adikku Sheila yang baik hati..*_*
lepas berbuka,balik rumah mak sekejap..tapau ikan kari sikit lepas tu terus balik rumah bui sendiri..malam tu mata bui takleh tidur pulak..badan memang letih tapi entah kenapa mata tak mengantuk langsung..jadi bui belek-belek blog bui..tiba-tiba idea datang..bui nak buat perubahan pada blog bui..jadi,kalau korang biasa masuk blog bui memang akan perasan blog bui dah berubah..kalau dulu blog bui ni serba pepel..tapi kali ni,bui tukar kepada warna hijau..ok,ke tak ok..?cakap jer ok yer..hahaha

gambar sebagai contoh ajer yer..
kalau nak tahu sampai pukul 4 pagi baru bui tidur..itupun lepas berpuluh-puluh kali tukar template..akhirnya template ni yang bui pilih..akibat keletihan yang melampau..semalam (ahad) pukul 3 petang baru bui bangun..hahaha..anak-anak..?hubby bui yang uruskan segala-galanya..thank you hubby,sebab sporting sangat..bangun petang tu baru bui rasa segar..(dah fully caj ni..hihi)..petang ahad tu bui ajak hubby dan anak-anak berbuka dekat Sugar Bun..fuhh..ramai jugak orang sampai takder tempat duduk lagi..alih-alih,kami tapau kan ajer makanan bawak balik rumah..huhu..

suasana hari biasa..
feberet bui ni..Eco Fish
yess..tak sabar tunggu Jumaat ni..sebab sabtu dah boleh rehat dan buat persiapan terakhir sebelum hari raya..nak servis kereta dan buat apa-apa yang patut sebab ahad tu kami akan balik kampung hubby..10 jam memandu..adoiii,bui dah terbayang memang akan letih sangat nanti..mesti sakit pinggang..

orite..bui dah nak stop membebel ni..haha..tak habis-habis membebel bui ni kan..takper,kalau korang tak suka..korang abaikan ajer yer..siapa yang rajin baca sampai habis tu,jom bui belanja buka puasa petang ni..tapi kenalah datang Kuching..ada berani..?hehehehe

23 comments:

Anum said...

cantiknya rumah baru bui

hira said...

kak bui, comelnya anak-anak kak bui. alahai. nak cubit, boleh? hoho. ok la juga blog ni tapi tak macam simple sangat ke? huhu. tak apa, janji tetap meletop blog ni. hehe :D

Bui Junaidi said...

anum..tengkiuu..

hira..tengkiuu jugak..simpel sgt ker..?mmg nk buat simpel2 jer..hehe

Sufia Mahzan said...

Bui, mcm best je permainan tibau tu. Comelnye anak-anak Bui.

Kalau sampai ke Kuching, bolehlah pow Bui ye? Hehe..

ajumohit said...

buii!!!! cantiknya umah buii ni....simple but nice tau, senang mata memandang...bui buat sendiri ke?

Bui Junaidi said...

sufia..permainan tu untuk lelaki jer taww..kalau jatuh,boleh patah anggota badan..comel..?mekasih..hehe..kalau dtg kuching,cakap jer nnt bui belanja makan..

aju..cantik lagi blog aju..bui cuma tukar template jer..pastu adjust sikit2..

myhatiku said...

wow..fish..best nye..nak sekor..he
baby girl baby boy bui comell..:)
nice hijau bui :)

azeelia azman said...

comel nyerr ank kak bui..yg boy kecik3 dah speky ke kak bui??
hehe.

patutlh alia xleh nak masukk blog kak bui smalam..hehe..rupe nyer decorate rumah utk rayer nyerr..

hehe.lawa lahh kaler ijau neh kak bui..

:D

Niena Pengembara Ilahi said...

comelnye dak 2 org tu :D

Bui Junaidi said...

myhatiku..nnt kak bui bagi ekor ikan tu..hehe..tengkiuuu

azeelia..anak kak bui tu dr umur 1 thn 2 bulan dh pakai spek..baby x cukup bulan,ada masalah mata sikit..semalam kak bui private kan blog..hehe

niena..mmg comel,mcm maknya..haha..perasan lagi

cikji said...

tahu lah nak raya,blog pun tukar cat jgk ek?hehe

syiela said...

Permainan tibau ni cam best je...comel la nak bui :)

**cantiknya rumah baru.semangat nak raya ni.. habis semua tukar baru..

Bui Junaidi said...

cikji..haha..mestilah,baru ada semangat nak raya..hehe

syiela..best tp bahaya..kalau jatuh,boleh patah..selalu lah dtg rumah bui yer..penat bui cat semalam..hehehe

iefa ujang said...

akak ubah blog akak...trkejut tgk td...ingat salah blog..2,3 kli gak tgk link...ishhhh3..tp papepown..cntik...hijau 2 buat mata ni rsa sejuk :)

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

selamt hari raya bui ...

rumah tu mmg cantik:)

[sutera kasih] said...

wahh rumah baru ka kak bui?

pssttt..templete baru tok nmpk matured & sesuai :)

rindu kmk nk mkn sugarbun rah matang nun..slalu lepak sia mun balit sinun huhu

Syuxer said...

bagus akak coz pilih tema hijau cam syuk..;)..

rezeki datang mencurah2 ye time ramadhan..makn free plak tuh hehe..raya nanti hati2 balik tau..hehe

Citarasa Rinduan said...

SALAM ZIARAH BUI.......
wah!!!!
anak kamu comel dan putih....

semoga ukhwah berpanjangan ya, sebenarnya asal mana? mukah dgn tempat asal jauh ya?

Wanie said...

terkejut masuk sini..hehe..dah lain benar..:) pape pun tetap kemas macam sebelum ni..

sha my heart said...

lebih kemas dan selesa mata memandang.

Sis Bui duk Sarawak ke?

sergeant keroro said...

hijau itu menarik XD

Bui Junaidi said...

iefa-ubah sikit sempena nk raya..hehe

hazlan-terima kasih atas pujian..*_*

sutera-yakah nampak matured..?i loiikeee..hahaha..nektok rah e-mart pun dh ada sugar bun..rah matang sia dh renovate juak dlm nya..kin kacak aih..mun ktk blt kuching,juhlah lepak di sia..

syux-kita serupa..hehehe..terima kasih sbb mengingatkan

citarasa-bui dan hubby kulit putih jugak,sbb tu anak2 putih..bui asal kuching,nk g mukah tu ambik masa 10 jam kalau guna jln darat(drive)..kalau guna 'belon' dlm 1 jam dh sampai..

wanie-terkezut..?nasib baik x terkentut..hahaha..

sha-tengs dear..kak bui duduk kuching,sarawak..jauhkan..?

keroro-yup,betul tu..*_*

Niena Pengembara Ilahi said...

xpasan ada ikan kt bwh tu.. nmpak sedap...