Wednesday, August 3, 2011

Info Tentang Taekwando

model sambilan Google
masa budak2 dulu,bui teringin nak belajar ilmu mempertahan diri iaitu taekwando..tengok macam best jer,lepas tu ganas semacam,kalau nak pow orang pun senang..haha..tapi oleh sebab niat tak baik keinginan bui tu tidak menjadi kenyataan..takyah tanya mengapa lah..hahaha..tapi bui ada belajar silat taww..itupun masa sekolah rendah jer..bila masuk sekolah menengah,terus tak belajar lagi..selain malu,bui sibuk dengan aktiviti lain..(alasan selamat..hehe)..tapi menyesal jugak sebab tak habiskan pembelajaran,kalau tak kan dah terer sekarang..bila ada samseng kacau,boleh jugak tunjuk skill..hahaha...macam lah penjahat sekarang tak up to date..dia orang siap guna parang dan pistol lagi...eiii,nauzubillah...

tapi kat sini bui nak share dengan korang semua sedikit info pasal taekwando ni..jom baca..

Warna Tali Pinggang

KUNING-untuk pelajar baru dan tumpuan banyak diberikan kepada basic movement
HIJAU-apabila penguasaan dari kemahiran dan movement bertambah baik
BIRU-senior 'belt' untuk mereka yang telah mahir dan boleh menguasai kemahiran dan movement dengan baik
MERAH-persediaan untuk black belt apabila pelajar mula berkemampuan mewujudkan fitness,kemahiran dan pattern dengan baik
HITAM-mempunyai 9 peringkat yang dikenali sebagai Dan@Degree,menguasai semua kemahiran yang diajar dan berkualiti dari segi persembahan

KATEGORI ACARA


Free Sparing-lawan dengan musuh
Power Breaking-memecahkan objek seperti batu,kayu dan sebagainya
Special Teknik-persembahan secara solo untuk menunjukkan segala fancy skill yang ada seperti sepakan,karate,tumbukan dan lain2
Self Defence-mempertahankan diri dari serangan

KATEGORI BERAT


Micro Weight-55kg ke bawah
Light Weight-56kg-63kg
Middle Weight-64kg-73kg
Heavy Weight-74kg-80kg
Hyper Weight-80kg ke atas

walaupun bui tak berkesempatan nak belajar,tapi bui tetap minat ilmu mempertahankan diri taekwando ni..nanti nak suruh anak2 belajarlah..boleh dia orang ajar bui pulak..hehehe

19 comments:

Freaky said...

saya x pernah ber taekwondo =_=

Syuxer said...

tae kwan do x leh dok diam..asyik terlompat2 je heheh..

tapi silat,ianya tenang..gerakan pun cantik berseni..setiap pukulan ada bisanya..gerakan kunci maut memang bahaya..

coz itu syuk suka silat seni gayung tiga kalimah dan silat cekak hanafi..

lagipun banyak2 unsur keislaman disitu..buka gelanggang pun baca doa,tutup gelanggang pun baca doa..

Dea said...

mek kelab taekwndo kat unimas... bok tali pinggang biru.. hehe

ainondreamergirl♥ said...

pernah bljr taekwondo, tp xhabeskn. lebih kurang kak bui jgk laa :D

Siti Arfah said...

Wah br tau sal wrna tling pinggang tu. Nice sharing kak bui ! :)

Hans said...

aku sampai kuning je
ekekekke

ajumohit said...

Tak reti nk pukul org coz sy lemah lembut hihihi

nurul nadia nasir said...

err saya xpernah belajar taekwondo

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

bui ada talipinggang ape :)


saya kuning je ..kah2


excellence!

Wanie said...

wanie tak penah join taekwando..macam tak mampu je..hehe

cik pip said...

wah menarik~~

http://sepitsini.blogspot.com/2011/08/sifu-blog-aku-hebat.html

cik bulan said...

saya taekwondo masa skolah mngah..tapi stop sbb mahal..haha..skrg ni yuran naik tali pinggnag msti makin mahal...=.=''..

p/s:sparring sgt sakit..pcayalah..hahahaha

[sutera kasih] said...

taekwando bgs k dirik mpun bah..dolok kmk pernah masok kelas karate..tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii



















sehari jak kmk masok, lps ya kmk sik sanggup hahaha

Bui Junaidi said...

hazlan-bui ada tali pinggang bling2 jer..hahahaha

mynameismy said...

tatao taekwondo... silat lagi la..

tahu pukul org pakai hanger je muahahaha

NOOR FATIN said...

xpenah belajar..wuu~

syiela said...

pernah tgk je.. x pernah nak belajar :)

sha my heart said...

sha minat jugak tea kwan do.. minat sgt tapi tak kesampaian nk masuk.

skrg ni dah tak minat sb tau silat lagi best.. =)

Mya said...

zaman sekolah dulu pernah belajar karate! hee