Sunday, February 5, 2012

Azam 2012 Bertambah Lagi / Salam Maulidur Rasul


hari selasa lepas ada pihak buat pemeriksaan kesihatan percuma dekat sekolah..sebab PERCUMA jadi bui antara yang beria2 nak pergi..hehe

pemeriksaan kesihatannya simple jer..periksa tekanan darah,kolestrol,degupan jantung dan kandungan lemak dalam badan

dan dukacitanya..uhuk..uhuk..bui punya tekanan darah adalah TINGGI..kolestrol sudah LEBIH..degupan jantung agak LEMAH dan kandungan lemak pun sudah LEBIH

masyaallah..terkezut bui dengan keputusan itu..cehhhh..sungguh tak sangka..umur taklah tua sangat..berat badan pun 55kg jer..macam manalah penyakit2 itu boleh datang..

lepas dengar nasihat pemeriksa kesihatan itu..rupa2 nya sebab apa bui dapat penyakit2 tersebut adalah disebabkan oleh tabiat pemakanan dan punca utama adalah kerana KURANG BERSENAM

memang bui akui bui sangat jarang bersenam selama ini..macam mana nak bersenam kalau asyik mengadap komputer jer..adoyaiiii..

bila dah tahu macam ni,so azam baru bui bertambah untuk tahun 2012 ni..bui nak mula bersenam supaya kesihatan bui boleh diperbaiki..


bui nak beli alat senaman yang macam basikal tu..sambil tengok tv boleh jugak bui kayuh basikal untuk keluarkan peluh2 jahat..yessss,bui mesti kuat semangat..at least dalam seminggu ada 3x bui bersenam dah kira memadai kan..

patutlah selama ini badan rasa berat jer..rupa2 nya lemak yang bui bawak dalam badan ni adalah sekitar 14.5 kg...dah macam ala2 bawak sekampit beras..

**bagi yang nak tahu,azam bui 2012 ni ada 1 jer..nak berjimat cermat..tapi kalau beli sesuatu untuk kesihatan diri sendiri itu tidaklah di kira membazirkan..*__*

oh ya,
Salam Maulidur Rasul 1433 Hijrah. Marilah sama-sama kita selawat ke atas Rasulullah S.A.W ...

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ


13 comments:

[sutera kasih] said...

yala kmk lemah juak tok..msti kmk lbh krg juak ya..psl krg besenam huhu


salam maulidur rasul kak bui :)

IntaNBerliaN said...

alamakkk takut plak saya.. entah2, sy pun mcm bui jugak bila dah checkup...

kdg2 kita ingat kita semua ok.. bila dah check baru tau..

zaty said...

salam maulidur rasul akak.hee.rajen2 bersenam.smoga kesiahatan bertambah baik. :)

ajumohit said...

Bui jumaat depan turn Aju plak Ada free check up Kat opis, tahun lepas semua ok, tahun ni walahualam, mmg betul kan bui, senaman tu penting

Azhafizah[フィザ] said...

risaunye kalau berat badan naik..kene byk bersenam lah pasni kan..

p/s:salam maulidur rasul.

Masz Sidek said...

caiyok2 kak...
kmk pun salah seorg yg mls bersenam...
mun berekot sikit... dah semput nyawa...

Salam Maulidul Rasul...

LadyBird said...

Salam kak bui..


azam baru... jaga pemakanan dan bersenam :D..

salam maulidur rasul kak.. amlakan cr pemakanan sunnah.. dan sebaik2 senaman adlh solat..

AmirFX said...

Oyeahhh.. Sama2lah kita kurangkan lemak lam badan... Kmk start nak men bedmenten gik dah... Pagi2 mesti minum aek kosong lok... Salam maulidur rasul Kak Bui...

sha my heart said...

jagalah kesihatan.
alat senaman? bagus utk kesihatan =)

Banyakkan berselawat smga kita diberikan syafaat baginda.

p/s: sha pun tak tau nak wat pe dah pasal tapak blog. ada kawan2 lain masukkan, boleh je. ada yg boleh, ada yg tak boleh.
cuba masukkan blog ke dua sha tapi masih baru dan tak de entri sgt.
http://shadreamy.blogspot.com/
kalau layak la. kalau x layak, tak kisah pun sb tau blog tu masih tagih banyak usaha utk majukannya. =)

Cik Kay Jue said...

chaiyok2 kak bui. kayuh jgn tak kayuh.. hehe.. >_<

fieda said...

adoii..risau plk sbb saya ni pun mana ada bersenam..duk depan laptop jer kejenya..

zahidahwahid said...

kmk pun nak start bersenam juak.... jom kita senam sama2 kak...hehehe

ciK LyndaWawa said...

salam maulidur rasul kak....