Wednesday, January 2, 2013

Penat,Letih,Tired,Kepak

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿

hari adalah merupakan hari yang paling penat,letih,tired dan kepak sangat bagi bui..oh,ya sebelum ada yang salah faham 'kepak' yang bui maksudkan disini bukanlah kepak ayam yer..'kepak' yang bui perkatakan kat sini adalah kepak yang bermaksud penat,letih dan jika dalam bahasa omputeh nya adalah tired..


bui ni kan orang Sarawak..siapa orang sama negeri dengan bui memang arif benar lah dengan perkataan tu..ok,untuk buatkan korang lebih faham sila rujuk ayat dibawah (tetiba terasa diri ni macam cikgu BM pulak dah..hehe)


contoh ayat :-
ya Allah,kepak ada jak rasa badan aku aritok eh..


dan jika ditranslate ke bahasa korang (bahasa orang Semenanjung) ayat tu akan berbunyi macam ni


ya Allah,letih sungguh badan aku hari ni


so,sekarang dah faham kan..bagus..bagus..hehe


masyaallah,mukadimah bukan main panjang kan..hahaha..hari ni penat sangat bukan apa,anak2 kan first day masuk sekolah,so seawal jam 530 pagi bui dah bangun..siapkan apa2 yang patut then g hantar dia orang ke sekolah


syukur sangat anak2 memang tak meragam langsung sebab dah biasa kan..tapi ada jugak budak2 buat sesi karaoke dalam kelas..lucu bila tengok muka dia orang,airmata meleleh2..cikgu memang x pujuk sebab budak2 ni kalau kita pujuk makin menjadi..lama2 pandailah dia diam sendiri kan..hihi


lepas hantar anak2 kesekolah,bui dan hubby (ohya lupa nak gtau,semalam kami 2,2 cuti) pergi pulak ke pejabat lawyer sebab ada urusan rumah (part ni nanti2 lah bui cerita k,itupun kalau ingat..hehe)


ingatkan lawyer ada kat ofis masa tu rupanya lawyer x sampai lagi,so dokumen kena tinggalkan,bila lawyer dah tandatangan baru kita boleh datang ambil..sementara tunggu dokumen siap bui dengan hubby g breakfast dulu..lepas breakfast kita dah ready nak balik rumah,sekali otw home tu,pejabat lawyer kol suruh datang ambik dokumen,terpaksa patah balik..penat dowww


setel di ofis lawyer,kita pergi pejabat pinjaman perumahan then patah balik ke sekolah sebab Athirah akan balik jam 11.30 pagi..Firhan pulak balik 12.10 tengah hari..lepas ambik anak2 kami pergi pulak ke Jabatan Penilaian sebab ada dokumen yang nak di hantar kat situ..ofis dahlah nak tutup pukul 1,nasib baik kita sempat datang 5 minit sebelum ofis tutup..dan nasib baik jugak ada pegawai yang sudi layan kita orang


balik dari Jabatan Penilaian,kita pergi pulak ke bank..adalah dalam 20 minit macam tu baru urusan selesai..setel hal di bank kami pergi pulak ke tempat tuisyen anak2 sebab anak2 akan start tuisyen jam 2.30 petang..


lepas hantar anak2 tuisyen bui dan hubby pun balik rumah..hubby terus layan mata tapi bui tengok tv jer layan So You Think You Can Dance Season 8 (mak aii,full name bui bagi nama rancangan..kekeke)..jam 4.45 petang bui keluar rumah lagi sebab anak2 akan habis tuisyen jam 5 petang


balik ke rumah,bukan terus rehat tapi kena siapkan persediaan untuk anak2 esok ,masak dan apa2 lagilah yang sewaktu dengannya..aduh,dah x larat nak menaip sebab mata dah nak tertutup ni..ngantok + 'kepak'..so,bui nak tidur dululah..lagipun esok kena bangun awal lagi sebab esok bui kerja..


untuk makluman seharian ni bui yang driving sebab hubby tak berapa nak sihat..kesian dia..dan ekceli hari ni birthday anak bui Firhan tapi kita x celebrate sebab memang x buat plan langsung..huhu..mayb nnt lah kita celebrate dengan Athirah sekali


so,jangan x baca abis entry ni tau,'kepak' bui menaip..haha


Take Care..♥..

13 comments:

zaty said...

sibuknya walaupun cuti..huhu.^^

Dikbi Kamaruddin said...

huhu...kepaknyer membaca, sampai sy pun dapat rasa kekepakkan kak bui...wakaka.. betui ka penggunaan 'kepak' tu??

CikZaniff said...

kepak juga saya baca nih..hihi..

sabar ye bui..

Haryati Faizal said...

penuh betul jadual bui ye... klu yati pun penat...

RedRose said...

mcm ni ke kehidupan seorang ibu yg mempunyai ank yg dah bersekolah ek? tak terbayang mcm mana kepak nya I pulak nanti. ~hadeh! mcm setiap masa pun ada keje.

Ema Blog said...

saya pun cuti semalam demi anak baru masuk sekolah..

Kesuma Angsana said...

tq share, susah juga bhs swak ni nye

miloais milo said...

selamat tahun baru uols....
bz banget uols awal2 tahun ni....:D

cci said...

wah.. baru tau kepak tu ape.. hahah.. kepak jugak lah.. ^_^

saifudin abu izzudin said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Amanda Suria said...

macam padat jer jadual bui tu kan...

Mieya Atiera said...

Kawan-kawan Mieya disini, majoritinya berasal dari Sarawak. Lepas nie boleh lah berkomunikasi dengan dorang.

shidaR said...

kepak=penat? eh...heheee..