Sunday, May 22, 2011

Filem Nur Kasih Dari Sudut Pandangan Mataku

 
yey..aku dh tengok filem Nur Kasih..
tu pun selepas gado-gado jap ngan anak2 & hubby
anak2 nak tengok Fast & Furious 5
(leh tahan anak2 aku ni..minat tengok cerita org bawak keta laju2..huhu)
hubby pulak nak tengok Thor
aku dr minggu lepas lagi dh set kan otak nak tengok Nur Kasih
oleh kerana itu..mereka ber-3 tpaksa mengalah
hehe..sebab yg bayar tiketnya aku..

jadi,ini pandangan2 aku tentang filem ni..
mungkin berbeza dengan koranglah
sebab kita ni lain orang,lain pandangan
kan..kan..

>>jln cerita yang sangat best dan memberi kesan pada penonton..(akulah tu)

>>tempat penggambaran di luar negara sangat2lah cantik.
membuatkan kita teringin sekali nak ke sana

>>lagu2 yang digunakan dlm filem ni pun best..
aku sangat2 suka lagu TANPAMU,nyanyian Sabhi Saddi & Helena..

>>mmg betul ada part2 yg kita terasa mula nak feeling 
sampai nak meleleh air mata,tapi pengarah nya bijak 
kerana tidak membenarkan kita terbawa2 dengan 
perasaan sedih itu apabila scene leleh tersebut 
dengan pantas beralih ke scene yang lain

>>teknik penggambaran yang sangat unik.
aku paling suka part masa dekat tanah perkuburan..

>>scene yang benar2 menyentuh hati aku adalah 
masa Adam tengah dlm kesakitan sampai ternganga-nganga mulut..
terasa sampai ke hati seolah2 aku dapat merasai kesakitan itu..
(part ni aku ambik tisu lap air mata..huhuhu)..tabik spring pada Remy..

>>ada part sindiran yang sinonim dlm 
kehidupan sebenar masyarakat di Malaysia..
di garap dengan begitu bijak sekali

>>memberi kesedaran bahawa sesungguhnya 
mati itu adalah pasti,jika belum tiba masa 
biarpun begitu teruk sekali dugaannya (sakit+kemalangan) 
kita akan tetap bernafas hinggalah tiba masa yang telah di tentukan oleh-Nya..
(dan akhirnya Adam meninggal dlm keadaan yang tidak diduga)

pendek kata,aku bagi 5 bintang untuk filem ni..
kalau korang nak tahu,lepas habis cerita penonton siap bertepuk tangan lagi..
maknanya filem ni best lah kan..
jadi,siapa yang tak tengok filem ni,mmg sangat2 rugilah..

hasil carian aku kat Google,aku jumpalah gambar 
tempat penggambaran filem Nur Kasih di Petra,Jordan..jom layan.. 

 
 

kata-kata pujangga:
KELMARIN ADALAH KENANGAN
HARI INI ADALAH PERJUANGAN
ESOK,BUKANLAH SATU KEPASTIAN

8 comments:

Freaky said...

da tkg nur kasih ? ahhh jeles2.. minggu depan baru bole tgk

Jom Cucuk Punggung

Bui Idzra Ryn said...

dh..best sangat filem ni..mggu depan,lambat nya..hehehe..tapi takper,asal tengok..jgn x tengok..rugi..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

salam ziarah..nak tgk gak tapi anak lak buat hal demam last minit..kui...kui...sayer folowww

Bui Idzra Ryn said...

mya..terima kasih sudi jadik follower..takper,anak sembuh nanti bawak dia pergi sekali ea..

Miss Cupcake said...

hyee...singgah dr shoutbox saya..anda sudah difollow:)do ofllow me ya sis..nice blog..tgh mencari followers ikhlas:)

Bui Idzra Ryn said...

miss cupcake..thanks for follow yer,sy pun dh follow blog awak..iklhlas taw..hehe

Dea said...

mk ngga..tp xsempat dh... huhu

Bui Idzra Ryn said...

x sempat dah apa..?ktk tok kakar setengah2..hihi