Tuesday, February 19, 2013

Cara Membuat Cucur Pisang Cheese

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿


semalam balik kerja dahku singgah beli pisang..mula2 niat nak beli pisang untuk dimakan begitu sahaja..cehhh..tapi masa membeli tu terpandang la pisang yang selalu orang guna buat cucur tu..ala,pisang kepok kalau x silap namanya..bagi yang x tau pisang kepok tu apa,sila tengok gambar kat bawah yer..


pinjam Google


bila dah terpandang dahku terus beli sebab minggu lepas hubby bui cakap dia teringin nak makan cucur pisang cheese ni (adakah dia mengidam? oh tidakkkkkk..)


sampai2 jer kat rumah bui memulakan operasi membuat cucur pisang cheese ni..korang nak belajar jugak tak?jom..jom..ala,senang sangat taww


pisang yang telah di belah 2


adunan tepung gandum + gula halus + air masak

kalau boleh gula jangan letak banyak sangat k
adunan pun jangan la terlalu cair


panaskan minyak dulu


mula lah menggoreng


pisang yang telah siap di goreng


tuang susu junjung di atas cucur pisang yang sudah masak

kalau korang suka manis,letak la susu banyak2..


pastu,parut cheese di atas cucur tadi


bui guna susu junjung + cheddar cheese ni


dah letak susu dan taburkan cheese,apa lagi..masa untuk makan la..sedappp,hingga menjilat jari..kalau nak lagi perghhh,makanlah semasa masih panas-panas yer...


selamat mencuba semua...


Take Care..♥..

21 comments:

Aju Mohit said...

bui sayang tq sebab share resepi ini, aju suka yg simple2 but nice cenggini, buat pengikat kasih sayang family kan heheheh, tq

Mia Kassim said...

Wahhh...sedap ni makan sambil minum teh.....

:: Mrs.Eady :: said...

agagagaa...sedap nyer!!

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya cicah susu

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedapnya kak..terliur..

iima ❥ said...

sedap sgtttttttt ni....

Kakcik Nur said...

Kakcik bayangkan cucur pisang tu adalah cekodok pisang. :)

are_lin@yu said...

sedapnya tgk ;)

inasazali said...

sdpnya..cheese tu tabur je ats dia ye..klu lebih sdp yg cair punya kn..

Nazayiena Ayiena said...

Sedapnya Bui...
kmk tag ktk.
http://nazayiena76blogspotcom.blogspot.com/2013/02/segmen-blogger-pilihan-2013.html

Kniedaz said...

amboi....resepi baru ni...hehehe...mesti sedap kalau makan panas2..cheese tu cair

saniah said...

Ooo i ingt cekodok/jemput2 ....di sini yg mcm ni dipanggil goreng pisang ....wahh i dpt pelajaran baru :-)
Sedap la mkn dgn susu cap junjung...resepi baru ni....nk cuba nnt.thanks bui :-)

Mrs Velentine said...

nda pernah try tp tahu mcm mn mau buat

Haryati Faizal said...

susu cap junjung tu cam susah nak dpt skang ni... masa kecik dulu mak ayah suke beli susu tu...

Shida Radzuan said...

wahhh cm best jerh ^_^

Mieya Atiera said...

Wah, unik. Lain dari yang lain. Nampak menyelerakan lah kak.

Cik Nur said...

wahh...mmg myelerakanlah... :)
boleh cuba nanti.. :)

QasehnyaRania said...

menarik ni ;D

suka goreng pisang mak.sbb mak meniaga goreng pisang dulu

fieda said...

wah..resepi baru ni..tak pernah lagi jumpe goreng pisang gini..

Che Rosliza Che Mat said...

Adoi!!! terliur cr tengok...nak cubalah resepi nie..

Iha Zaliza said...

Huish hebat la kak Bui, lepas tengok entri ni perut iha terus berbunyi secara mendadak :D