Thursday, March 21, 2013

Passport Dah Siap

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿



di persembahkan passport kami 4 beranak..
expired 20.3.2015
bayaran buat RM100 (dewasa)
RM80 (kanak-kanak)



setelah bersusah payah selama 2 hari (Selasa+Rabu) akhirnya passport yang diimpi2 kan telah siap..nak tahu kenapa bui kata bersusah payah? sebab..first day kami pergi,nombor giliran dah habis sampai jer dekat kaunter dah terpampang notis TUTUP



padahal waktu tu jam baru pukul 3.15 petang..rupa2nya pihak imigresen dah estimate shift pagi buat 100 orang,shift petang pun 100 orang..jadi terpaksa la datang keesokan harinya..



datang pulak semalam..bertambah pulak susah payahnya rupa2 nya kan,kalau kita ambik gambar untuk buat passport..


latar belakang gambar mesti biru
pastu tak boleh pakai baju biru
ambik gambar tak boleh pakai contact lens
tak boleh pakai cermin mata


bui dengan adik bui Sheila 2,2 masa ambik gambar guna lens dah sah2 kena reject..hubby bui dengan anak2 pulak, gambar yang dorang ambil semua pakai baju biru,kena reject jugak..ayoyoooo...nasib baik la,tak jauh dari pejabat imigresen tu ada kedai ambik gambar..terpaksalah kami berlima ambil gambar semula..



itupun bui dengan adik bui terpaksa bukak lens dulu,baru ambil gambar..pastu pakai balik sebab kalau x pakai dunia sangat kabur ok..hehe..dan nasib baik la gambar yang kami ambil semula tu diterima..dan..alhamdulillah,setelah 3 jam menunggu semua urusan selesai..now,tunggu nak fly jer..bui nak g mana?g KOREA lah..jom ikut..hehehe



kesian kat diri sendiri,dah dekat 36 tahun hidup baru ada passport..huhuhu..dan bertuah pulak anak2 bui sebab umo 6 & 7 tahun dah ada passport..(rintihan semata2..sila abaikan)



Take Care..♥

30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

oo ye ke
ok now senang nak travel kan

CikZaniff said...

waa..bestnya..

hana hadi said...

pagi ni ada 2 blogger buat pasal pasport. hehe

p korea? betul? eee.. nak ikut..
baru tau buat pasport xleh pakai baju biru, contact lens n cermin mata.huhu kena sentiasa beringat ni.. mana nak tau hana plak yang nak p korea lepas ni.hehe

AyueJean AJ said...

Syoknya nak cuti......
Ikutttttt.... =D

Dik bee said...

sy pun baru je buat...hihi.. eee, kak bui nak pi korea ker??? best nyer

Kesuma Angsana said...

wah seronoklah bui.. aduhai nak buat passport pun macam2 benda yer haru betul

cci said...

wah g korea.. bestnya. ^_^

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh best nyer pegi korea !

Cik Nur™ said...

seronoknya akak nak pegi korea....
nak ikut....

shida said...

tgk pasport Bui ni baru teringat... date dah nak mati la... belum perbaharui pun lagi...

Syaz Rozelt said...

tq for the info..inagt nak buat pasport jgk..baru hari tu tangkap gambar passport tp pkai spek..nampaknye kena amek laen la ye..

lizz said...

waa bestnyer gi korea...

Nazayiena Ayiena said...

Jauhnya ktk nak pegi melancong Bui....Korea,bolehlah akak ngirum beli sigek fm korea tuk,hehehehe.....

diana said...

best tu pi korea...:)

NoEn said...

nk g korea??? bestnya

Aju Mohit said...

wahh syioknya gi korea, tgk fb kawan kat japan tu skrg ni musim bunga, wahhh bestnya bui!!!!!

Budak Kampung said...

Bui nak g korea ke? jgn lupe beli cendermata tok BK

Dalia said...

wah bui nak g korea ker? Syoknyaaaaa.... Sy teringin sangat nak pergi sana... Harap2 tahun depan impian terlaksana... :D Aminnnnnn!

Mia Kassim said...

Wahh pegi korea...bestnya..
Saya pun belum ada passport...huhu

Mieya Atiera said...

amboi. jauh berjalan. korea lagi. jelesnya

fieda said...

bui nk gi korea..??bestnyer..bui umo 36 ye...sebaya lah kita..

maszmadi said...

wah korea yerk kak bui... bestnyer...

erm, masz dulu ada buat passport masa kat johor, guna sekali jerk pi singapore, sampai sekarang dah expired dah.. moga ada rezeki lagi nak ke oversea macam kak bui... hehe

Heiladies Co. said...

Salam..

thanks for the info tuan blog. baru tahu wat pasport takleh pakai lens..
lens transparent pown tak blh ke

Azhafizah Md Nor said...

wahh..bercuti kemana kak bui?bestnye! eh dulu fiza buat pakai lens boleh je pulak..skang more straight kot.

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui alhamdulillah dalam masa sejam dah dpt..hihi

best tu ke korea..

deno said...

amboi akak.. seronoknya!!!!:)

cci said...

kak bui nanti email alamat sekali agi yer.. terdelete la pulak.. eheheh

Namee Roslan said...

ooo ni ke kata nak gi korea. hehe. seronoknya bercuti...saya x honeymoon lg. hehe

Che Rosliza Che Mat said...

cr pun belum ada pasport hihihi...umur dah 35 tahun...belum ada pasport..

Shida Radzuan said...

bestnye bcuti..mst nk g jauhhh kan..akak..