minggu lepas bui ada kata nak buat kek cis..kalau dah hantu cis,wajiblah pandai buat kek ni untuk santapan perut sendiri pada bila2 masa kan..kekeke
kek ni simpel sangat cara nak membuatnya..bahan2 pun sikit jer..rasanya memang banyak yang tahu ataupun expert buat kek ni..tapi ngakkk apa,entry ini khas bagi yang tak tahu ajer ok
jom belajar cara membuat kek cool cheese..
BAHAN-BAHAN UTAMA
1.Cream Cheese
(boleh guna TATURA ataupun PHILADELPHIA)
2. Susu Segar Dutch Lady
(bui pilih susu ni sebab baki susu nya boleh diminum dan rasanya ofkos lah sedap)
3. Susu Cap Junjung
(bui suka makan roti canai cicah susu ni..)
4. Roti Cheese ( 3 paket )
(dulu2 murah jer roti ni,sekitar Rm1.50 tapi sekarang dah dekat nak Rm3)
***********
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. campurkan cream cheese dengan susu junjung
-cream cheese tu guna 2 lebih ok,susu junjung pulak 1 tin
-kalau tak suka manis sangat,kurangkan susu yer
2. gaul rata adunan tadi,sampai kembang..
guna mixer lebih senang yer puan2..
sebab bui orang miskin tak mampu nak beli mixer jadi bui guna kan senduk jer..
(seperti gambar di atas)
3. tuangkan susu segar dalam mangkuk dan
celupkan roti cheese tadi sampai basah lenjun..hehehe
(gambar di atas adalah pembantu yang menyibuk/tukang celup roti)
4. susunlah roti yang basah lencun tadi dalam bekas
selang selikan roti dengan adunan cream cheese + susu junjung tadi ok
susun sampai roti habis..oh,ya yang bui tunjukkan ni untuk makan 4 orang..kalau nak buat banyak,korang banyakkan lah bahan2 nya..
kalau boleh sapuan adunan (cream cheese+susu junjung) tu biar tebal2,barulah berasa keenakan cheese nya..ok,dah selesai susunan roti dan sapuan,letakkan bekas tadi dalam peti sejuk
biar semalaman,keesokan harinya bolehlah kek ni dimakan dengan sesuka hati..hehehe..
bui tak sempat nak ambil gambar hirisan kek cool cheese ni sebab dah siap masuk dalam perut baru teringat nak ambik gambar..ngeeeeeeeee
yang 2 orang pembantu tu ajer hampir setengah kek ni dia orang makan..







wow sedap nie..
ReplyDeleteleh la cuba
ooo... macam ya jak kak... ohh senang jak duhal.... sik perlu nak kukus or tunok dlm oven...
ReplyDeletep/s :kmk nangga gambar cream cheese ya kedak gulin peluk... hehehe ;p
sedapnya kalau cheese ni..simple je pun resepi nya..haruslah kene mencuba kan.
ReplyDeletekmk mok coba kelak ! hehe
ReplyDeletenk try buat la
ReplyDeletemak ayu pun pandai wat kek ni.tp dia cakap renyah cikit..anak dia tak panda iwat..hehe
ReplyDeletetp mmg sedap suka makan;-)
pernah makan ni bui, memang terbaik, aju ni kan peminat cheese, empphhh mmg suke sgtlah hehehe
ReplyDeleteSAMALAH KITA AJU..BUI PUN HANTU CIS..DULU MASA PEKNEN ATHIRAH,MAKAN CHEEZY WEDGES MELAMPAU2..SEKALI BILA ATHIRAH LAHIR,TERUK KUNING NYA..HUHU
Deletesenangnya!! nak cuba nak cuba! mekasih kak bui..
ReplyDeleteSAMA2 RAI
DeleteCUBALAH,MMG SENANG
comel2 pembantu uols ni bui...
ReplyDeleteiols tak penah buat kek ni
thanks - nanti kalo berkesempatn nak cuba juag lah
iols ambik ye respi ni!
bui...sng jer nk buat ye..tp tu roti ke biskut..mcm biskut jer..
ReplyDeleteADIK-BERADIK LER TU..HEHEHE
Deleterajin bui masak yer
ReplyDeleteRAJIN 1 TAHUN SEKALI..HAHAHA
Deletebr nak tgk yg dah siap camne.. tak siap mkn upenya..hihii
ReplyDeleteNampak cam sedap.. Susu manis ya cecah ngn roti canei kosong nang mabeles juak rasanya...
ReplyDeletesimple pn sy xpernh buat...blh try kalau free..semua benda nk try buat tp x ter try...huhuu
ReplyDeleteyohh nang nyaman abisss.. mok try lak ekk.. tq for sharing.. ;)
ReplyDeletetq bui nak trylah. err...roti tu biskut ke?
ReplyDeleteHmmm....., kelihatan lezat benar ni....
ReplyDeletenampak senang sangat.. makasih Bui
ReplyDeleteAmik resepi ni..
tak pernah buat lagi ni.. nerbes habis.. hehehehe takut tak jadi :)
Wow! sedapnya bui...Bolehlah try nanti...masalah sekarang oven tak beli lagi hihihi
ReplyDeleteIngatkan caranya ada bakar pake oven,simpan dlm peti ais jak rupanya,klak nak cuba juaklah....
ReplyDeleteWah...Snangnyer...Nnt nk cubalh...Klau ade lbihn adunan cream cheese+susu junjung tu blh tuang kat ats nya x???
ReplyDeleteHai bui!Nk tnyer...Susu junjung tu mcm nk bncuh air ke yg mcm dye tuang kat ABC tu?Tlong jwb yer...Thankz.
ReplyDeleteHai bui!Nk tnyer...Susu junjung tu mcm nk bncuh air ke yg mcm dye tuang kat ABC tu?Tlong jwb yer...Thankz.
ReplyDelete@Mey-mieza BOLEH SAJA DONG..HEHE
ReplyDelete@haziqramzi JGN CAMPUR AIR..BUKAK TIN TERUS TUANG DLM BEKAS UTK DI MIXER BERSAMA CREAM CHEESE..^_^
ReplyDeleteSalam.. Brp lama boleh simpan kek ni?
ReplyDeleteMR.ANON
ReplyDeleteWSALAM..KALAU DH SIAP,SIMPAN DLM PETI SEJUK SAMPAI KERAS..
BILA DH KERAS,BOLEH MAKAN..
SIMPAN DLM PETI SEJUK LEPAS HIRIS,RSNYA BOLEH SEBULAN TAHAN KOT
TP BUI X PERNAH SIMPAN SAMPAI LAMA MCM TU SEBAB SLLNYA DLM SEMINGGU DH HABIS..HEHE